NOVOSTI

Sporazum o financiranju vatrogastva

Potpisan Sporazum o financiranju vatrogastva na području grada Ivanca.

U ponedjeljak 28.03.2022. potpisan je Sporazum o načinu financiranja vatrogastva na području grada Ivanca. Sporazum su potpisali gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Ivanca Zdenko Đuras, uz supotpis zapovjednika Zajednice Ivana Putareka.

Cilj potpisivanja Sporazuma je  opremanje dobrovoljnih vatrogasnih društava na području grada Ivanca kako bi se  opremljenost vatrogasaca podigla na višu razinu te zamijenila dotrajala osobna zaštitna oprema. Grad Ivanec temeljem Zakona o vatrogastvu u svom proračunu za djelatnost vatrogastva osigurava oko 650.000 kuna. Od 2018. godine Grad izdvaja dodatnih 100-tinjak tisuća kuna strogo namijenjena za opremanje vatrogasnih društava.  S obzirom na to da je istekao “zacrtani” vremenski okvir spomenutog ulaganja,  ovim Sporazumom Grad nastavlja financirati opremanje vatrogasaca mimo Zakonskih obveza  sa 100 tisuća kuna i naredne četiri godine. Ove godine izdvojiti će se  dodatnih 100 tisuća kuna u svrhu nabave vatrogasnih zaštitnih odijela.

Planom opremanja Vatrogasne zajednice u petogodišnjem mandatu namjerava se i zanoviti vozni park. S dolaskom novih vozila u Zajednicu (dobivenih na korištenje iz državne razine), unutar Zajednice se već preraspodjeljuju navalna vozila. Upravo tako je i malo navalno vozilo DVD-a Ivanec ustupljeno DVD-u Salinovec. Sporazumom je dogovoreno da će se u 2023. godini  u proračunu Grada osigurati dodatnih  milijun kuna za nabavku novijih autoljestvi. Postojeće autoljestve su stare 42 godine, a učestali kvarovi i stalna ulaganja u popravke i servise nanose znatnu financijsku štetu, kako na proračun DVD-a Ivanec tako i same Zajednice.

U daljnjem razdoblju u planu Zajednice je nabavka novijeg malog navalnog vozila za DVD Gačice, kupnja vozila za Zajednicu te zamjena starih kombi vozila DVD-a Margečan i Bedenec.

Ovim Sporazumom omogućeno je lakše ostvarenje plana opremanja vatrogasaca na području Vatrogasne zajednice grada Ivanca, te povećanje zaštite i sigurnosti vatrogasaca i stanovništva.