NOVOSTI

Redovna sjednica Skupštine VZG Ivanec

Vatrogasna zajednica grada Ivanca je održala svoju redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine u srijedu 29.06.2022. godine u vatrogasnom domu DVD-a Gačice.

Sjednicu je otvorio predsjednik VZG Ivanec Zdenko Đuras, koji je na početku pozdravio goste, gradonačelnika grada Ivanca Milorada Batinića,  zamjenika gradonačelnika i načelnika Stožera CZ grada Ivanca Marka Friščića, te dopredsjednika HVZ-a i predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljka Vukalovića.

Formirano je radno voditeljstvo, u koje je uz Zdenka Đuras izabran Ivan Putarek zapovjednik VZG Ivanec i Matija Brežni zamjenik zapovjednika VZG Ivanec. Na sjednici su članovima Skupštine podnesena izvješća za prošlu godinu te planovi za tekuću godinu. Izvještaj o radu kao i plan rada je uz projekciju prezentirao Ivan Putarek, a Zdenko Đuras je podnio financijsko izvješće i financijski plan.

Od 551 vatrogasca na području Zajednice, 104 su operativna, dok je po zvanju najviše vatrogasaca i vatrogasaca 1.klase. Nakon stanke uzrokovane pandemijom, nastavljena su osposobljavanja, pa je tako organiziran tečaj za vatrogasca i vatrogasnog časnika. Jedan član je završio tečaj za voditelja brodice „B“ kategorije, dva člana su završila školovanje za navođenje protupožarnih zrakoplova, a krajem godine su zapovjednici VZG i DVD-a Ivanec sudjelovali na radionici „Spašavanje u prometu 2021“.

Prošle godine je na nivou Zajednice odrađeno 137 intervencija od čega 63 po pozivu, pri čemu je 478 vatrogasaca odradilo 655 sati. Odrađeno je 45 požarnih, 35 tehničkih, te 47 uslužnih intervencija, a 3 događaja su bile lažne dojave. Nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, Društva iz Zajednice su sudjelovala na razne načine u ispomoći pogođenom području, od odrađivanja intervencija po pozivu do isporuke i pružanja humanitarne i druge pomoći.

Tokom 2021. godine Zajednica je obogaćena sa 2 nova vozila, kombi vozilo za DVD Gačice i šumsko vozilo za DVD Ivanec. Pomoću sredstava Grada Ivanca za kapitalne investicije, nabavljena je značajna oprema za zaštitu vatrogasaca i ostala nužna oprema, koja je podjednako raspodijeljena po svim Društvima.

Sva izvješća i planovi su jednoglasno prihvaćeni.

Nedeljko Vukalović  je u obraćanju članovima Skupštine zahvalio za sav dobrovoljni rad vatrogasaca VZG Ivanec. Napomenuo je da uz JVP Varaždin, vatrogasne zajednice gradova Ludbreg, Novi Marof i Ivanec čine stožernu snagu vatrozaštite u Varaždinskoj županiji, što po broju operativnih vatrogasaca što po opremi s kojom te organizacije raspolažu, a VZG Ivanec u svemu tome prednjači. Također se zahvalio na suradnji kod teške i složene tehničke intervencije kod dvorca Bela, gdje je uz VZG Novi Marof sudjelovao DVD Ivanec i DVD Margečan, te da je to samo dokaz da su vatrogasci jedinstveni bez obzira na granice lokalne samouprave. Osvrnuo se i na izostanak vježbi i vatrogasnih natjecanja zadnje dvije godine zbog pandemije, te napomenuo da se zbog toga izgubilo dvije generacije djece i mladeži, pri čemu je pozvao da se ponovno pokrenu aktivnosti privlačenja mladih u vatrogasne organizacije. Uz čestitke za dosadašnji rad i želje za ostvarenjem planova, spomenuo je da dobrovoljstvo vatrogasaca trebaju prepoznati i cijeniti svi, od lokalne samouprave, lokalne zajednice do samih obitelji, jer vatrogasci svojim dobrovoljnim radom ne daju samo sebe nego daju i svoje slobodno vrijeme koje ne provode sa svojim obiteljima.

Gradonačelnik Milorad Batinić se zahvalio u ime svih građana grada Ivanca za sve što vatrogasci čine za zajednicu. Spomenuo je da je uloga lokalne samouprave osigurati financijska sredstva za uspješan rad, a tome doprinosi i sklopljeni ugovor o višegodišnjem financiranju Vatrogasne zajednice, prema kojem se sredstva neće smanjivati, nego ostaju na istoj razini ili se mogu samo povećati. Također će se u 2023. godini osigurati dodatnih 1 mil. kuna za nabavku novijih autoljestvi. Na kraju je zaželio vatrogascima što manje intervencija, a više društvenih aktivnosti i rada sa mladima.